Forum Forum na temat zdrowia Strona Główna Forum na temat zdrowia
Forum dla ludzi, którzy chcą podyskutować o zdrowiu.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wsdy żywności transgenicznej

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat zdrowia Strona Główna -> Zdrowe odżywianie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mazi




Dołączył: 04 Sty 2010
Posty: 31
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 1:23, 15 Lut 2010    Temat postu: Wsdy żywności transgenicznej

Minusy:
· brak jednoznacznych danych na temat wpływu żywności transgenicznej na życie człowieka
· możliwość wywołania skutków ubocznych, np.: toksykologicznych, alergicznych, środowiskowych
· brak danych na temat długoterminowych następstw produkowania i używania żywności genetycznie zmodyfikowanej
· groźba zanieczyszczenia upraw tradycyjnych przez uprawy genetycznie modyfikowane. Oficjalnie uważa się, iż wystarczy strefa ochronna szerokości ok.180 m. Zwolennicy rolnictwa naturalnego, ekologicznego, twierdzą natomiast, iż tylko strefa szerokości minimum 9,65 km może gwarantować, że uprawy ekologiczne nie zostaną zanieczyszczone.
VII. Konserwacja żywności
Konserwacja produktów dąży do zachowania naturalnych własności i wartości odżywczych produktów, starając się ograniczyć – zahamować, całkowicie zniszczyć lub uniemożliwić niekorzystne działanie zarówno niektórych enzymów jak i drobnoustrojów.
1. Fizyczne metody konserwacji z wykorzystaniem niskich temperatur:
- utrwalanie żywności metodą chłodzenia i zamrażania
2. Fizyczne metody konserwacji z wykorzystaniem wysokich temperatur:
- pasteryzacja
- sterylizacja
- suszenie
- tyndalizacja
3. Chemiczne metody konserwacji:
- cukrzenie
- solenie
- marynowanie
- peklowanie
- środki konserwujące
4. Fizykochemiczne metody konserwacji:
- wędzenie
5. Biologiczne metody konserwacji:
- Kwaszenie
6. Nowoczesne metody konserwacji:
- radiacyjne metody konserwacji
- drgania dźwiękowe i naddźwiękowe jako czynnik konserwujący
- utrwalanie przez usuwanie pewnych składników niezbędnych dla drobnoustrojów
- skojarzone metody utrwalania żywności


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat zdrowia Strona Główna -> Zdrowe odżywianie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin